Историята на Балсамовия оцет - Винпром АД Велико Търново
+359 878-692-088 team@vinprom-vt.com
Отворено от: 8:30 - 16:30, Почивен Ден (Събота и Неделя)

Балсамовият оцет

 Преди десет или петнадесет години балсамовият оцет беше сравнително непознат извън Италия. Сега, благодарение на подкрепата на известни готвачи, излагане в списания за храни и безброй участия в телевизионни готварски предавания, едва ли има дом на земята без бутилка в кухненския шкаф.

Защо се нарича балсамов оцет?

Балсамовият оцет всъщност получава името си от думата балсам (вкоренена в латински balsam), която се отнася до ароматна смола или миризма, както и вещество, което успокоява, облекчава или лекува. Но едва през 18-ти век, когато семейство Есте се премества от Ферара в Модена, терминът балсамик започва да се отнася за местните специални оцети в региона, отлежали в дърво.

Кога хората започнаха да правят балсамов оцет?

Обработката на рафинирани дървесни оцети в региона Елимия-Романа може да се проследи до 11 век, когато в херцогството, управлявано от Есте. В късното Средновековие и Ренесанса управляващата класа се радвала на такива оцети като рафинирана напитка, която смятали за лек срещу чумата.

Упадъкът на семейство Есте и на балсамовия оцет

Когато семейство Есте най-накрая е свалено от властта, балсамовият оцет се връща в неизвестност, тайна за останалия свят. Въпреки това, той продължава да бъде важна част от живота в Модена и Реджо, където балсамът се разглежда като форма на изкуство и използването му е много символично.

 Балсамов оцет за масите

Така остава година след година до 1980 г., когато няколко други просветени готвачи в Италия откриват, че невероятно интензивните вкусове на балсамовия оцет допълват толкова добре съвременната средиземноморска кухня. Осведомеността в Италия и в чужбина нараства с впечатляващ темп.

Съперничеството между Модена и Реджо

Традиционните производители на Модена и Реджо започнаха кампания, за да се разграничат от своите имитатори. През следващите години между двата града се развива ожесточено съперничество, всеки от които претендира за изключителна власт над истинския балсамов оцет. И накрая, през 1987 г., след дълга битка, е обявено примирие, когато и двете провинции получават Контролирано наименование за произход (DOC). От този момент нататък само оцетите, които отговарят на указ на италианското министерство на земеделието, могат да бъдат наречени „традиционен балсамов оцет“, като консорциуми в Модена и Реджо наблюдават сертифицирането и бутилирането на автентичния балсамов оцет.

Разгледайте балсамовия оцет на Винпром АД Велико Търново.