Ябълков Оцет - Винпром АД Велико Търново
+359 878-692-088 team@vinprom-vt.com
Отворено от: 8:30 - 16:30, Почивен Ден (Събота и Неделя)

Ябълков оцет – това е напълно натурален продукт, който от незапомнени времена се използва като лекарство, козметично средство и добър помощник в кухнята. Удивително е, че в този изходен продукт на ябълките се запазват абсолютно всички ценни вещества на плодовете.

Историците смятат, че е познат на хората от преди 10 хиляди години и оттогава до днес той намира широко приложение в бита, кулинарията и медицината. Преди около 5000 пр.н.е. във Вавилон ябълковият оцет бил прилаган успешно за медицински и битови цели. Нашите древни прародители използвали ферментирали плодове от палми. В получената смес накисвали месото, за да увеличат неговата трайност.

Твърди се, че Ханибал открил най-неочаквано приложение на оцета, по време на своите бойни преходи. Ферментиралата течност от ябълки му помогнала да осъществи прехода си през Алпите до Рим по време на Пуническите войни (218-201 г. пр.н.е.). Воините му трябвало да преминат през ужасно тесен и непроходим път. Тогава картагенският пълководец наредил на войниците да насекат клони от дърветата и да ги запалят около скалите. След това горещите скали били заляни с оцет, което ги направило достатъчно ронливи, за да може да се прокопае път, по който да преминат.

Самата Клеопатра е използвала помощта на ябълковия оцет, за да поддържа тънка талия. Известно е, че легендарната кралица никога не се ограничавала в храненето. Тайната й се криела в това, че преди да стане от масата, изпивала чаша вода, в която бил разтворен ябълков оцет.

Ябълковият оцет съдържа провитамин А, който е един от най-силните антиоксиданти. В оцетът от ябълка се откриват всички ценни вещества на ябълковия плод, които народната медицина високо оценява и препоръчва. В съдържанието на оцета се откриват 93 различни съставки, които стимулират жизнените функции на организма, множество ензими, 20 особено важни минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор), микроелементи, както и витамините А, В1, В2, В6, С, Е и Р. Освен това пектинът, който се съдържа в ябълките, се отличава със силни абсорбационни и противовъзпалителни свойства.

Ябълковият оцет и Зеленчуци – Можете да използвате оцета като подправка за салати и ястия, както и като консервант за туршии. Ябълковият оцет е незаменим за различни видове салати, застройки за супи, а и само 1 с.л. към пилешка супа, ще й придаде приятен киселичък вкус. Доста маринати се приготвят с добавка на ябълков оцет. Разликата му с винения оцет е в това, че ябълковият има по-сладникав вкус. Твърди се, че сосът, приготвен с ябълков оцет, подобрява храносмилането и е отлична притурка за месо и риба. той придава приятна кисела жилка на мазните ястия и ги прави по-леки и лесно усвоим.

Тук може да разгледате оцетите на Винпром АД Велико Търново.