Джин - Любопитни факти - Винпром АД Велико Търново
+359 878-692-088 team@vinprom-vt.com
Отворено от: 8:30 - 16:30, Почивен Ден (Събота и Неделя)

Джин и неговият близък братовчед дженевър (Genever или Jenever) са бели алкохолни напитки, които са ароматизирани с растителни продукти (разнообразен асортимент от билки и подправки). Основната съставка са плодовете на хвойната. От тяхното латинско наименование Ginepro идва и името на напитката.

Първоначално джин започва да се произвежда в Нидерландия през 17 век. Неговото създаване често се приписва на лекаря Франциск Силвиус. На холандски хвойната се нарича „genever“, откъдето идва и названието на напитката. В град Хаселт, Белгия е разположен Национален музей на джина. Въпреки че е създаден в Холандия, джинът придобива популярност най-вече в Англия. През трийсетгодишната война (1618 — 1648), в която английските войски се сражавали срещу испанците за независимостта на Холандия, войниците редовно се подкрепяли преди битка с така наречения «холандски кураж» — универсалното лекарство за смелост, както и срещу многобройните болести, съпътствали тази война. Прибирайки се в родината си, те занесли някоя и друга бутилка от него със себе си. Новият крал на Англия, Уилям ІІІ бил холандец. Той забранява вноса на вино и бренди от Франция и активно насърчава производството на джин. В годините на създаването си джинът се е различавал доста от фината и деликатна алкохолна напитка в днешно време.

Прародителят на съвременния джин не е бил особено приятно на вкус питие. Това е била напитката на бедните, отчаяните и низвергнатите, най-нисшата прослойка на обществото. Най-широко разпространеният стил бил така наречения Old Tom (Олд Том, в превод — стария Том), нискокачествен зърнен спирт, в който са се киснали плодове от хвойна, подправен с глицерин и захарен сироп. Първата голяма промяна съдбата на джин среща към края на 18 век, с откриването на колонната дестилационна система. Старият Том отстъпва на новия стил Dry Gin (Сух Джин). Качеството на алкохола значително се подобрява и вече няма нужда да се подслажда, за да е годен за пиене. Джин вече не е напитка на бедните. Да пиеш джин става модерно. След края на Втората Световна Война, джина се превръща в модерна напитка с висок социален статус. Няма Холивудска звезда, която да е пропуснала възможността да изрази пред медиите любовта си към супермодерното Мартини, най-популярния коктейл на всички времена включващ само две съставки — джин и сух вермут. В самото начало той се приготвял в съотношение 2 към 1 едно в полза на джина, но много бързо модата го прави все по-сух и по-сух и пропорцията стига до 7 към 1. Рецептата на сър Уинстън Чърчил била джин и преминаваща над шейкъра затворена бутилка със сух вермут.
Кристално чист и с деликатен аромат, джинът е един от шестте класически високоалкохолни напитки, използвани за база в коктейлите.