Здраве и оцет

За лечебните свойства на ябълковия и винен оцет. За Вашия здравословен начин на живот, предлагаме Ви 100% натурални продукти произведени от „Винпром АД Велико Търново“

Здравословен натурален ябълков оцет

Ябълковият оцет е старо и изпитано домашно лекарство, което народната медицина прилага при много заболявания. Той помага за облекчаване на алергии и дерматити, инфекции на синусите и гърлото, висок холестерол, грип, хронична умора, рефлукс, артрит, подагра. Ябълковият оцет се препоръчва и за отслабване, защото разтваря мазнините. Той придава здрав и блестящ тен на лицето. Мнозина твърдят, че с всекидневно приемане на ябълков оцет, смесен с вода, са нормализирали кръвното си налягане за 2 седмици. Ябълковият оцет е полезен и за домашните животни – котки, кучета и коне. Той им помага при артритни болки, пази ги от паразити и прави козината им лъскава. Обикновено се препоръчва в пропорция 2 чаени лъжички ябълков оцет в една чаша вода 3 пъти на ден. При по-тежки заболявания, като киселинен рефлукс, бронхит или гнойно гърло ябълковият оцет може да е 2 супени лъжици. Дозата за поддържане на добро здраве, тегло и pH баланс е 2 чаени лъжички в 400 милилитра вода. От течността трябва да се отпива през целия ден, а не да се приема наведнъж.

Лечебни свойства на оцета

       

Древни кулинари и лечители твърдят, че оцетът притежава три съставки. Едната е огнена, гореща – тя спомага за отпушване на запушени кръвоносни съдове, разширява ги и спомага за регулиране на кръвообращението, тъй като прониква дълбоко в тъканите и ги прочиства. Другата му съставка е наречена землиста и студена и придава на оцета стипчивост, както и спиращо действие. Третата съставка е студено-водниста. Тя има преобладаващо влияние над останалите две и спомага за отпускане на тъканите, както и на нервите…

Полезното, както и профилактично действие на оцета, е около тридесет грама дневно, като може да се приема наведнъж или на части, съобразно подправянето на ястията, салатите или напитките. Лечебните свойства на оцета са силно ефективни поради бързото му проникване в организма, и то дълбоко. Така той разрежда ненужните и вредни плътни и лепкави материи, които се отлагат в кръвоносните съдове и различните органи. При силно главоболие, неразположения с неясен характер, при мигрена, хрема, синузит, както и при силно слънчасване и висока температура, се използват оцетни компреси. Още по-ефективни са оцетни пари. Ако поставим на огъня смесени вода и оцет в равни съотношения и вдишваме парите, получаваме моментално облекчение на състоянието си. По този начин някога са лекували шум в ушите или заглъхване. Компреси с оцет и мед лекуват тъмни петна или кръв-насядания под кожата, както и тъмни кръгове под очите. При силна кашлица, простуда, грип, астма, възпаление на далака се поема по една супена лъжица три-четири пъти дневно оцет, в който е стрит копър (свеж, изсушен или семена). Когато се приема в умерени дози, той подпомага храносмилането, утолява жаждата, прекратява кръвоизливи от вътрешните органи, изтегля подутини. Оцетните компреси спомагат и за бързо затваряне на рани и успокояване на обриви. Разбира се, не трябва да се прекалява с употребата на оцет, а да се използва в умерени количества. Някога нервността, силната възбуденост и безпричинна гневност също са се лекували с оцет, който се добавял към отварата от успокоителни билки, смесена с мед. В днешно време бе научно доказана ролята на оцета за засилване обмяната на веществата и намаляване на наднорменото тегло.

Оцетът е съпътствал човека през цялата му история. Той си го е приготвял постоянно, използвал го е за консервиране на храни, като подправка и като лекарство. Оцет се получава от много плодове и продукти – фурми, стафиди, грозде, захарна тръстика, смокини, захар, мед… Както от всички сладки и сочни плодове, така и от житните растения като например ориз, може да се направи оцет. За класически оцет открай време се смята гроздовият. След него обикновено се нарежда виненият. Дали те са останали от най-стари времена, не може да се каже точно, но са достатъчно древни, след като се срещат в кулинариите на най-отдалечени епохи, а също така – и в лечебните рецептурници. Гроздовият оцет можем да си го приготвим и сами, в домашни условия. Как се е приготвял някога? Събират се гроздови зърна, смачкват се, за да се извлече сокът им. Често този сок се е използвал заедно с люспите и семките. Поставят се в глинен или стъклен съд и на всеки триста грама сок се прибавя тридесет грама добре ферментирал гроздов оцет. Сами определяме количеството, което искаме да получим, съобразно горното съотношение. Капакът на съда се е замазвал с тесто или глина, за да остане затворен херметично. След това съдът се оставя на топло или слънчево място, докато оцетът узрее и добие необходимата киселинност. От друга страна, ако оставим вино на слънце от само себе си да се вкисне, получаваме качествен винен оцет. Сходен на гроздовия оцет е този от фурми, стафиди, смокини и мед, които могат да се приготвят по същия начин. Стипчивостта на различните видове оцет е различна, като при ябълковия, крушовия и дюлевия тя е по-силна от гроздовия.